Zoete aardappel met zalmfilet en erwtjesVandaag had ik zin om weer eens de keuken in te duiken. Zou ik het aandurven om iets van mijn food bucket list te maken? Ik besloot te gaan voor de zoete aardappel. Het leek me wel wat om eens patat uit de oven te eten.

De zoete aardappel is gezonder dan gewone aardappels. Het is geen familie van de aardappel, maar knolgewas. De structuur lijkt op die van de aardappel. Vandaar deze naam. Ze smaken zoals de naam dan ook doet vermoeden zoeter dan de ons bekende aardappel. Ik moest even wennen aan de smaak. Ik eet het denk ik liever als tussendoortje met een frisse dip. Maar smaken verschillen. En een gezonde maaltijd met patat, wie wil dat nou niet…

Ik koos ervoor om bij de zoete aardappel patat, een stukje zalmfilet en erwtjes te eten. De zalmfilet marineerde ik met balsamicoazijn, olijfolie en honing. Een heerlijke combinatie. Omdat ik de oven nodig had voor mijn aardappels, bakte ik de zalm in de pan.

Als je begint met de aardappels, dan kun je terwijl je deze bakt je zalmfilet marineren, je erwtjes opzetten en tenslotte je zalmfilet bakken. Als het goed is heb je dan in 45 minuten een uitgebreide maaltijd op tafel.

 

Zoete aardappel patat

Ingrediënten (1 persoon)Bakplaat zoete aardappel voordat ze de oven in gaan

 • 1 zoete aardappel
 • snufje zout
 • snufje knoflookpoeder
 • scheutje olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven). Schil de zoete aardappel en snijdt deze in de lengte in dikke frieten. Meng in een kom de olijfolie, het zout en het knoflookpoeder. Schep je frieten door dit mengsel. Bekleed je bakplaat met bakpapier en spreid de frieten hierop uit. Bak ze gaar in ongeveer 40 minuten, schep ze tussendoor een paar keer om.

 

Zalmfilet

Ingrediënten (1 persoon)

 • 1 (ontdooide) zalmfilet
 • 2 theelepels olijfolie
 • 2 theelepels balsamicoazijn
 • 1 theelepel vloeibare honing
 • snufje zout
 • snufje peper

Meng in een kommetje de olijfolie, balsamicoazijn, vloeibare honing, zout en peper. Leg je zalmfilet op een bord en schenk hier je marinade overheen. Laat dit zo’n 15 minuten intrekken. Leg je zalmfilet in een pan en schenk de resterende marinade erbij. Bak ze aan beide kanten in ongeveer 3 minuten gaar. De zalm is dan van binnen nog een beetje rose. Bak ze iets langer als je liever meer doorbakken zalm eet.

 

Erwtjes

Ingrediënten (1 persoon)

 • 150 gram erwtjes

Ik koos voor erwtjes uit de diepvries. Deze moest ik 10 minuten koken. Erwtjes uit een potje of vers zijn natuurlijk ook prima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *