bolletje T-shirt-garenInmiddels kun je het wel bijna overal kopen: textielgaren. De prijzen variëren van nog geen 2 euro bij de Action, 5 euro bij de Blokker, tot ruim 8 euro voor ‘echte’ Hoooked Zpagetti. Maar er is nog een manier om aan je textielgaren te komen. Maak het zelf! Gewoon van een stapeltje oude T-shirts.

In deze handleiding laat ik stap-voor-stap zien hoe je binnen no-time een bolletje textielgaren maakt. Het enige dat je nodig hebt zijn oude T-shirts en een schaar. Met het garen kun je vervolgens van alles haken of breien. Vooral manden of een grote poef zijn erg leuk om van dit garen te maken. Het garen is best dik, waardoor het er stoer uitziet vind ik.

Benodigdheden

  • oude T-shirts
  • schaar

Werkwijze

  1. Leg het T-shirt netjes op een vlakke ondergrond.
  2. Knip van de onderkant van het T-shirt de zoom af. Knip aan de bovenkant de mouwen en de print eraf. De boven en onderkant worden niet gebruikt.
  3. Vouw het middelste deel in de lengte dubbel, tot ongeveer 2 centimeter van de zijnaad.
  4. Knip smalle stroken van ongeveer 1,5 centimeter breed. Knip van onder naar boven, tot net voorbij het dubbelgevouwen stuk. Niet helemaal doorknippen dus! Je knipt nu door 4 lagen stof.
  5. Maak de stroken los van elkaar. Vouw het stukje dubbelgevouwen stof open.
  6. Nu komt het belangrijkste deel. Knip schuin van strook naar strook, zodat er 1 lange draad ontstaat. Je knipt nu door 1 laag stof. Op de afbeelding heb ik met rode lijnen aangegeven hoe je moet knippen.
  7. Trek de draad uit, zodat deze zich oprolt. Klaar is je eigen T-shirt garen!

T-shirt garen maken 1T-shirt garen maken 2T-shirt garen maken 3
T-shirt garen maken 5
T-shirt garen maken 6T-shirt garen maken 7

 

 

 

 

 

1 reactie op Zelf textielgaren maken

  1. Ik heb een probleem met t shirt die naden hebben aan de zij kanten. Als ik ze geknipt heb en er een draad van trek dan trek in de naad los. Dan moet ik steeds knopen maken. Dat maakt mijn breiwerk erg slordig. Heb je daar een oplossing voor. Gr marjo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *