Gehaakte onderzettertjesJe ziet ze weer steeds vaker, gehaakte onderzettertjes. Het is een leuk en klein knutselprojectje. Het patroon voor deze onderzettertjes vond ik op de blog van Karin. Ik deed ongeveer een half uur over een onderzettertje.

Het patroon van Karin heb ik een heel klein beetje aangepast. Het nieuwe haakkatoen van de Zeeman is net wat dunner dan het katoen dat ik nog had liggen van vorig jaar. Daarom hebben de grijze en paarse onderzettertjes een extra randje stokjes gekregen.

Lees snel verder voor het patroon van deze onderzettertjes. Ze zijn ongeveer 8,5 cm in doorsnede.

Benodigdheden

  • haakkatoen (Zeeman)
  • haaknaald 2
  • stopnaald

Werkwijze

Roze/oranje onderzettertje

Haak 6 lossen, sluit met een halve vaste tot een ring. Haak 2 lossen en haak vervolgens 19 stokjes in de ring. Sluit met een halve vaste boven op het 1e stokje de toer.

Haak 2 lossen, 1 stokje in volgende steek (door beide lusjes steken),  2 lossen,  * 1 stokje in volgende steek, 1 stokje in volgend steek, 2 lossen *, herhaal tussen * en * tot je rond bent. Sluit de toer met een halve vaste boven op het 1e stokje.

Haak 1 halve vast in de volgende steek. Dit zorgt ervoor dat het beginpunt wat verschuift. Haak nu 2 lossen. Haak in de lossenboog van de vorige toer 1 stokje. Haak 2 lossen en 2 stokjes in dezelfde lossenboog. Haak * 2 stokjes in de volgende lossenboog, gevolgd door 2 lossen en 2 stokjes *.  Herhaal tussen * en * tot je rond bent, sluit met een halve vaste boven op het 1e stokje.

Haak 1 halve vast in de volgende steek. Dit zorgt er weer voor dat het beginpunt wat verschuift. Haak 2 lossen gevolgd door 6 stokjes in dezelfde lossenboog,  sla 2 stokjes over, haak 1 vaste tussen de stokjes, * haak 7 stokjes in de volgende lossenboog, sla 2 stokjes over, haak 1 vaste tussen de stokjes * Herhaal tussen * en * tot je rond bent en sluit met een halve vaste boven op het 1e stokje. Hecht af.

Werk de draadjes naar binnen. Je kunt de onderzettertjes nog even met het stoomstrijkijzer plat persen.

 

Paarse en grijze onderzettertje

Volg de werkwijze zoals hierboven. Na de laatste toer haak je 1 halve vast in de volgende steek. Haak nu in iedere steek een stokje, waarbij je de steek tussen de boogjes overslaat. Hecht af en stop alle draadjes weg.

 

 

2 reacties op Gehaakte onderzettertjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *