gehaakt babydekentjeVeel mensen in mijn omgeving weten inmiddels dat ik graag brei en haak. Voor mijn verjaardag kreeg ik dan ook van mijn moeder een aantal bolletjes wol. Ze waren zo zacht, dat ik direct dacht aan een babydekentje.

Deze zomer is een vriendin van mij bevallen van een prachtige dochter. Deze is dus voor haar.

Het dekentje is een grote Granny Square. Ik gebruikte 4 bolletjes Pingofine van de Boekenvoordeel. De afmetingen van het dekentje zijn ongeveer 60 bij 60 centimeter. 

Benodigdheden

  • 4 bolletjes wol
  • haaknaald 4
  • stopnaald

Werkwijze

  1. Haak een ketting van 4 lossen, sluit deze tot een ring met een halve vaste.
  2. Haak 3 lossen (dit noem je keerlossen) en vervolgens 2 stokjes in de ring. Haak vervolgens 2 lossen, 3 stokjes in de ring, 2 losssen, 3 stokjes in de ring, 2 lossen, 3 stokjes in de ring en 2 lossen. Sluit de toer met een halve vaste in de bovenste van de 3 keerlossen.
  3. Hecht je draad af.
  4. Pak een andere kleur draad en maak een lus. Steek je haaknaald door een boog van lossen en haak hierin 3 lossen (keerlossen). Het beste kun je het uiteinde van je nieuwe draad meehaken, deze is dan gelijk weggewerkt. Haak nu achtereenvolgens 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes en 1 losse in dezelfde boog. Ga verder naar de volgende boog. Hierin haak je 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 1 losse. Herhaal dit nog 2 keer en sluit deze toer met een halve vaste in de bovenste van de 3 keerlossen. Je hebt nu groepjes van 3 stokjes met op de hoeken 2 lossen. Van de ene boog met lossen naar de andere heb je iedere keer 1 losse.
  5. Hecht je draad af.
  6. Pak een andere kleur draad en maak een lus. Ga verder zoals bij toer 4, waarbij je steeds groepjes van 3 stokjes haakt. Werk aan het einde alle loshangende draadjes netjes weg met een stopnaald.

Ik heb ervoor gekozen om de bolletjes helemaal te gebruiken. Mijn dekentje heeft een randje bestaande uit 2 toeren van vasten (gehaakt door beide lussen).

1 reactie op Gehaakt babydekentje ‘Granny Square’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *